Da li želis da budes srećnija? Da brže smršaš? Sagorevaš više kalorija? Možda je ovo “glupo pitanje”… Naravno da želiš, ko ne želi! Jedna “ sitnica” koja radi upravo to, čini te srećnom, daje energiju  i inspiraciju je muzika!

Muzika je ključ za sreću i aktivnost. Istraživanja pokazuju da  uz omiljenu muziku možeš povećati dnevnu aktivnost do 22 % a to će imati fantastične efekte na raspoloženje i figuru.

Prema novoj studiji (Sonos i Apple Music) muzika je “ moćna droga”. Posmatrali su 30 porodica u različitim zemljama kako bi videli da li i kakvih promena ima u njihovom svakodnevnom životu ako obavljaju dnevne zadatke uz svoje omiljene pesme.

Sledeći korak je bio nedelju dana zabrane slušanja bilo kakve muzike.

Na kraju su zaključili da muzika ima i te kako pozitivne efekte na mentalno zdravlje. Nivo sreće ispitanika povećan je za 25% a stress i anksioznost su smanjeni za 15%.

Istraživači veruju da se sve te pozitivne promene dešavaju jermuzika podstiče serotonin – hormon sreće.

saznali smo da su ljudi tokom nedelje slušanja omiljene muzike bili aktivniji. Ispitanici su više šetali ( 2%) , brže sagorevali kalorije ( 3%).” Zaključili su istraživači.

Ubrzano sagorevanje kalorija za 3 % je oko 60 kalorija  što je ukupno kalorija dnevno! Možda ti se to ne čini mnogo ali imaj u vidu da je to u stvari “ bonus” trošenje kalorija, bez ikakvog napora, samo slušanjem muzike.

Zato, napravi svoju omiljenu play listu i ponesi je u
teretanu, zamisli samo koliko ćeš dodatnih kalorija sagoreti.

Šta ti misliš o ovom istraživanju? Da li te muzika čini
srećnom?